Loading...

Blog

Latest blog posts

Massivit και 3D printing στην κατασκευαστική Βιομηχανία Σκαφών και Ναυτιλίας

Στον τομέα της ναυτιλίας, η προσθετική κατασκευή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για την παραγωγή σκαφών, είτε πρόκειται για το σχεδιασμό προσαρμοσμένων εξαρτημάτων, είτε για εξαρτήματα υψηλότερων επιδόσεων είτε για ολόκληρα μοντέλα. Στην Ελλάδα, μια από τις χώρες όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για την οικονομία, η ενοικίαση και η πώληση σκαφών γνωρίζει άνθηση και έχει γίνει ένας τομέας με σημαντική ζήτηση. Μεταξύ των πρωταγωνιστών της αγοράς είναι η Stefos Yacht Services, μια εταιρεία που συντηρεί και επισκευάζει μεγάλο αριθμό ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών, συχνά εντός αυστηρών προθεσμιών. Πρόσφατα, χρησιμοποίησε τρισδιάστατο εκτυπωτή μεγάλου μεγέθους για να επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής και να προσφέρει στους πελάτες της πιο προσαρμοσμένα και αποδοτικά αποτελέσματα. Συνοδευόμενη από την Lino3D, η οποία εκτυπώνει τα εξαρτήματα και εξασφαλίζει τη μεταγενέστερη επεξεργασία τους, η Stefos Yacht Services μπορεί να βασίζεται σε πραγματική τεχνογνωσία και να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα της XXL τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η Massivit3D είναι κατασκευαστής τρισδιάστατων εκτυπωτών μεγάλου μεγέθους που προσφέρει λύσεις με πολύ μεγάλο όγκο εκτύπωσης της τάξεως των 145 x 111 x 180 cm. Για αυτόν το λόγο, η εταιρεία απευθύνεται σε βιομηχανίες που χρειάζονται την παραγωγή μεγάλων εξαρτημάτων, και μάλιστα σε υψηλές ταχύτητες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ιδίως για την επισκευή πλοίων που πρέπει να επιστρέψουν στο νερό το συντομότερο δυνατό. Για παράδειγμα, οι εκτυπωτές μεγάλου μεγέθους της Massivit3D μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πινάκων οργάνων ή ιστών ραντάρ. Χάρη στον μεγάλο όγκο κατασκευής τους, τα εξαρτήματα κατασκευάζονται με μία κίνηση, χωρίς κανένα στάδιο συναρμολόγησης, γεγονός που διευκολύνει τη στεγανοποίησή τους και συνεπώς τη χρονική τους διάρκεια. Επιπλέον, παράγονται λιγότερα απόβλητα, μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Αυτό είναι πιθανόν που ώθησε τη Stefos Yacht Services να βασιστεί στις λύσεις προσθετικής κατασκευής της Massivit3D. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Στέφος εξήγησε: «Άρχισα να εξετάζω τον τύπο των τρισδιάστατων εκτυπωτών που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Χρειαζόμασταν μια λύση που να είναι μεγάλη, γρήγορη και να μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα. Τότε ήταν που γνώρισα την ομάδα της Lino3D, η οποία με συμβούλεψε και με κατεύθυνε σε ένα μηχάνημα Massivit3D». Προς το παρόν, η Lino3D εκτυπώνει τρισδιάστατα τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη Stefos Yacht Services και, χάρη στην εμπειρία της εταιρείας στη ναυπηγική και την επισκευή πλοίων, εκείνη πραγματοποιεί τη μεταγενέστερη επεξεργασία του εξαρτήματος.

Η προσθετική κατασκευή επιτρέπει πλέον στην ελληνική εταιρεία να παράγει πρωτότυπα που μπορούν να εγκατασταθούν σε σκάφη, ώστε ο τελικός πελάτης να μπορεί ευκολότερα να προβάλει και να επικυρώσει το τελικό εξάρτημα, αντί να το κάνει σε ένα μοντέλο CAD. Μέσω της Lino3D, κατασκευάζει επίσης καλούπια και τελικά εξαρτήματα. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους. Ο Δημήτρης Στέφος αναφέρει: “Σήμερα χρησιμοποιούμε πλαστικό ενισχυμένο με ίνες γυαλιού με πολυεστερική ρητίνη ή εποξειδική ρητίνη για τα τελικά εξαρτήματα και ξύλο ή άλλα υλικά για την προ-χύτευση. Αυτή η μέθοδος, εκτός από τον χρόνο που απαιτεί και την υπερβολική χρήση υλικών, έχει και τους περιορισμούς της. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Massivit3D, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παράξει οποιοδήποτε σχήμα σε οποιοδήποτε μέγεθος για χύτευση τουλάχιστον τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν”.

 

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι η αντοχή των εξαρτημάτων στη φθορά με την πάροδο του χρόνου και στις καιρικές συνθήκες που μπορούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση των εξαρτημάτων. Η προσθετική κατασκευή θα μπορούσε να είναι η απάντηση, πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία της Massivit3D – παράγει εξαρτήματα που έχουν δοκιμαστεί στη θάλασσα μετά σε περιόδους άνω των δύο ετών και αντέχουν σε σκληρές συνθήκες χωρίς ζημιές. Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα επιτρέψει την εκ νέου παραγωγή του εν λόγω εξαρτήματος σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τη δημιουργία ενός ακριβού και πιο επιβλαβούς για το περιβάλλον καλουπιού. Και μένει να δούμε τι εξελίξεις σε υλικά μας επιφυλάσσει η βιομηχανία τρισδιάστατης εκτύπωσης!

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, η Stefos Yacht Services μπορεί να βασίζεται στην τεχνογνωσία της Lino3D για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων. Ο Δημήτρης Στέφος καταλήγει: «Η συνεργασία μας συνεχίζεται σε ένα φιλικό περιβάλλον που μου επιτρέπει να έχω ένα πλαίσιο κατασκευαστικών λύσεων». Η εταιρεία που ειδικεύεται στα σκάφη αναμένεται να επενδύσει στους επόμενους μήνες στον δικό της τρισδιάστατο εκτυπωτή Massivit3D.

Το πρωτότυπο άρθρο: https://www.3dnatives.com/en/large-format-additive-manufacturing-boat-building-repair-210920224/#!